No menu items!
More

    Legea documentului „RAR Auto-Pass” a fost adoptată. După promulgare, nu vei mai putea vinde mașina fără acest document

    Publicat pe:

    Emisiunile iCars

    Dezechilibrele sistemelor de frânare
    Plecăm cu motorul rece sau îl încălzim?

    RAR Auto-Pass este un document valabil pentru 60 de zile și trebuie obținut de vânzătorul oricărui autoturism de maxim 8+1 locuri, potrivit unei legi care a fost adoptată, azi, în Camera Deputaților.

    Teoretic, este o măsură gândită pentru a opri falsurile de pe piața auto, unde mașinile samsarilor sunt vândute în mai cazuri cu kilometrajul falsificat.

    Problema este că nici cu noua lege nu poți avea garanția unui istoric real al kilometrilor parcurși, pentru că până la luarea în evidență de către autoritățile române mașinile au deja kilometrajul măsluit. Important este ca măcar după ce mașina a fost înmatriculată în țară să nu se mai poată umbla la acest capitol.

    După adoptarea de astăzi, din Parlament, legea merge la promulgare

    Registrul Auto Român (RAR) va înființa și gestiona registrul electronic al istoricului vehiculelor rutiere înmatriculate sau înregistrate în România.

    Legea prevede că ”Registrul va fi constituit din informațiile obţinute de către RAR cu ocazia prestațiilor efectuate de RAR. Asta implică identificarea vehiculului rutier, ori cu ocazia efectuării inspecției tehnice periodice în cadrul reprezentanţelor RAR sau al stațiilor de inspecţie tehnică periodică autorizate conform legislaţiei în vigoare, din informațiile transmise RAR de către atelierele pentru inspecția tahografelor și/sau a limitatoarelor de viteză autorizate conform legislației în vigoare, din informațiile transmise RAR de către operatorii economici autorizați conform legislaţiei în vigoare care desfășoară activități de reparaţii, de întreținere, de reglări funcţionale, de modificări constructive şi de reconstrucţie a vehiculelor rutiere, denumiţi în continuare operatori economici autorizaţi, precum și din informațiile transmise RAR de către producătorii vehiculelor rutiere.

    RAR Auto-Pass va conține informațiile existente în registru cu privire la istoricul citirii odometrului, implicarea vehiculului rutier într-un eveniment care a produs avarii grave la sistemul de direcție, sistemul de frânare sau la structura de rezistență a caroseriei ori a șasiului sau la alte sisteme de siguranță activă ori pasivă, precum și la neprezentarea vehiculului rutier în cadrul unei campanii de rechemare a vehiculelor rutiere care au fost înmatriculate, înregistrate sau introduse pe piață în România.

    În cazul în care în registru nu sunt disponibile informații referitoare la vehiculul rutier respectiv, în locul certificatului „RAR Auto-Pass”, RAR va emite gratuit un document prin care se va menționa această situație.

    Proiectul mai prevede că domeniul de aplicare al certificatului „RAR Auto-Pass” poate fi extins şi la alte categorii de vehicule rutiere prin ordin al ministrului transporturilor şi infrastructurii.

    Momentan nu au fost date publicității informațiile legate de costul emiterii documentului RAR Auto Pass, însă cu certitudine nu va fi emis gratis.

    Citește și ”Cum îți poți verifica ”la sânge” mașina prin Registrul Auto Român. Programul RAR eXpert a fost lansat la reprezentanța Grivița”

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro