No menu items!
More

    VIDEO – Cum s-a văzut de la bordul unui camion accidentul în lanț de pe autostrada M1 din Ungaria. Cum trebuie să reacționăm la volan în cazuri similare

    Publicat pe:

    Emisiunile iCars

    Dezechilibrele sistemelor de frânare
    Plecăm cu motorul rece sau îl încălzim?

    Teribilul accident în lanț din Ungaria trebuie să fie mai mult decât o știre cu impact emoțional. Este o lecție despre cum să reacționăm în astfel de cazuri, sporindu-ne șansele de supraviețuire.

    S-a dovedit încă o dată că autostrăzile nu înseamnă neapărat soluția optimă pentru siguranța rutieră. Viteza permisă poate fi uneori un factor care să determine evenimente rutiere deosebit de grave.

    Vântul puternic a ridicat praful pe M1, acesta reducând vizibilitatea pe autostrada maghiară. Rafala extrem de puternică de vânt a afectat o fâșie de 20 de metri lățime. În ultimele zile s-a lucrat pe terenul agricol din jur, iar vântul cu forță de uragan a ridicat praf și l-a aruncat pe autostradă.

    Ce a urmat se poate vedea în imaginile de la final. 41 de autovehicule implicate într-o coliziune în lanț, 20 dintre acestea fiind cuprinse de flăcări, o persoană carbonizată și 39 rănite, unele fiind în stare foarte gravă.

    Cum au reacționat primii șoferi și cum au fost surprinși cei care veneau din spate. Puteau face ceva?

    Se întâmplă totul în câteva secunde. Cu vizibilitatea scăzută brusc, la viteză de minim 130 km/h, primii șoferi frânează violent. Bazată pe instinct, frânarea bruscă nu este cea mai indicată soluție. Cei veniți din spate nu au timp nici ei să frâneze lent, să nu bruscheze mașinile.

    Doar că, cele 41 de autovehicule au venit pe rând. Dacă primii aproape că nu au avut prea multe șanse să evite, ceilalți au continuat să se apropie cu viteză mare, deși aveau timp să observe că în fața lor vizibilitatea este afectată. Pe imagini se vede că se intră ”în orb” fără măcar o vagă tendință de încetinire.

    În cazul a ceea ce putem face, discuția este una amplă, fiecare caz având particularitățile lui. Cel mai simplu este să ne ascundem în fața inevitabilului, a fatalității. Mult mai bine este să înțelegem, deși nu putem preveni orice situație din trafic, că nu întotdeauna trebuie să circulăm cu viteza maximă admisă (mulți trec și peste aceasta), să înțelegem cât de importantă este păstrarea distanței în mers față de autovehiculul din față și să încetinim dacă sesizăm că în față poate fi ceva în neregulă. Ține foarte mult și de experiența fiecărui șofer, de felul în care apreciază potențialul pericol și de cum își gestionează reacțiile și deciziile în timp real.

    Citește și ”Accidentul mortal de pe banda de urgență a unei autostrăzi din România – tragedia de care trebuie să ținem cont”

    Dacă ținem cont de toate acestea, putem limita consecințele unei situații precum cea de pe autostrada maghiară.

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro