No menu items!
More

    De ce sunt necesare 5 exemplare ale contractului de vânzare-cumpărare auto și unde ajung acestea

    Publicat pe:

    Emisiunile iCars

    Dezechilibrele sistemelor de frânare
    Plecăm cu motorul rece sau îl încălzim?

    Chiar dacă au trecut câțiva ani de la modificarea legislației care reglementează vânzarea-cumpărarea de autovehicule și motociclete, mulți dintre cei care vând sau achiziționează încă nu s-au confruntat cu schimbările pentru că încă nu au vândut sau cumpărat ceva. Așa se face că și acum sunt încă mulți români care se întreabă de ce sunt necesare 5 exemplare ale contractului sau nu știu dacă mai este nevoie de fișa de înmatriculare.

    În general se întâmplă să apară probleme când tranzacția se face între două persoane fizice. Dacă nici vânzătorul și nici cumpărătorul nu au avut ocazia să se familiarizeze cu aceste schimbări în ultimii ani, iar soluția aleasă este descărcarea online a unui model de contract, nu de puține ori ajung în situația să aibă un număr insuficient de exemplare pe care să le depună apoi la destinațiile detaliate mai jos.

    Este adevărat că pot fi xeroxate, însă nu puține au fost situațiile în care entități ale fiscului local din unele primării să ceară din exces de zel exemplare semnate în original. Tocmai pentru a evita astfel de situații, completați din start 5 exemplare ale contractului de vânzare-cumpărare și semnați-le în original pe toate.

    Ordinul nr. 1069/2016 pentru aplicarea pct. 101 alin. (3) din Hotărârea de Guvern nr. 1/2016 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal – publicat în Monitorul Oficial, a dus cu el un nou model de formular de tranzacție auto, care a înlocuit vechiul contract de vânzare-cumpărare auto, denumit  “Contract de înstrăinare-dobândire a unui mijloc de transport”.

    Comparativ cu vechiul model de contract de vânzare-cumpărare, formularul nou are prevăzute, în partea superioară, lateral stânga și dreapta, două chenare care vor fi completate de către organul fiscal al persoanei care înstrainează, odata ce mijlocul de transport este radiat fiscal. După completarea celor două chenare, pe toate cele 5 exemplare, restul de 3 exemplare de contract vor fi predate cumpărătorului împreună cu autovehiculul și actele acestuia.

    Cumpărătorul are și el două chenare pe contract, în partea inferioară, lateral stânga și dreapta, care vor fi completate de către organul fiscal de care aparține cu domiciliul.

    Unde ajung cele 5 exemplare ale contractului

    – un exemplar rămâne la persoana care înstrăinează – respectiv la vânzătorul autovehiculului;

    – un exemplar va fi la persoana care dobândește – respectiv cumpărătorul autovehiculului;

    – un exemplar se depune și rămâne la organul fiscal al persoanei care înstrăinează – vânzătorul autovehiculului;

    – un exemplar se depune și rămâne la organul fiscal al persoanei care dobândește – cumpărătorul autovehiculului;

    – un exemplar se depune la Serviciul de Înmatriculări (politie), după ce organul fiscal de la domiciliul dobânditorului menționează pe acesta numărul de înregistrare din Registrul de evidență a mijloacelor de transport;

    Modelul de contract poate fi descărcat de AICI

    Mai este necesară fișa de înmatriculare?

    Odată cu existența acestor zone de completat, radierea și înregistrarea pe rol a autovehiculului, în cazul persoanelor fizice, s-a eliminat necesitatea întocmirii fișei de înmatriculare auto, care conținea aceleași ștampile de scoatere/luare în evidență fiscală și totodată necesitatea prezentării acesteia în dosarul de înmatriculare definitivă.

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro