No menu items!
More

    Cum să te numești OM, dacă faci asta la volan? Mai mulți șoferi au fost filmați ocolind un bărbat căzut pe șosea

    Publicat pe:

    Emisiunile iCars

    Dezechilibrele sistemelor de frânare
    Plecăm cu motorul rece sau îl încălzim?

    O situație pe care oricare dintre noi o putem întâlni în trafic și pe care NU AVEM VOIE să o ignorăm. Cu toate acestea, se dovedește că specia din care facem parte este una cel puțin bizară și nu încetează să ne uimească.

    O filmare publicată de siteul Alba24 surprinde scene care pe unii dintre noi îi descalifică din postura de oameni.

    Înregistrarea a fost surprinsă cu o zi în urmă, în jurul orei 12.00, pe Bulevardul 1 Decembrie din 1918. Un bărbat este căzut pe carosabil, în apropierea trecerii de pietoni.

    Nu a fost înregistrat vreun apel la 112, referitor la un incident în trafic sau la vreo problemă de natură medicală, însă important este ceea ce se vede în imagini.

    Pe lângă bărbatul căzut trec mai multe mașini, fără ca șoferii acestora să manifeste vreo intenție de a opri și de a vedea ce se întâmplă cu respectivul. Trec astfel câteva mașini, la un moment dat unul dintre șoferi făcând în sfârșit ceea ce oricare ar fi trebui să facă: să oprească și să vadă despre ce este vorba, înainte de a lua o decizie.

    Pe ceilalți, dacă îi întrebi, întotdeauna auzi câte o scuză: nu i-am făcut nimic, deci de ce să opresc?, Și dacă opream, cu ce să îl ajut, pentru că nu mă pricep?, Nu e treaba mea!, L-am ocolit fără să îl accidentez… plus multe alte motive, niciunul dintre ele neavând legătură cu latura umană care nu ar trebui să lipsească niciunuia dintre noi.

    Nu contează dacă a fost accidentat de un alt șofer, dacă i s-a făcut rău din cauze medicale, dacă era sub influența alcoolului sau a drogurilor. În astfel de situații nu judecăm pe nimeni.

    Citește și ”Ești printre cei care opresc să acorde primul ajutor în cazul unui accident? Gândește-te că TU ai avea nevoie…”

    Nici legislația care spune că lipsa de inițiativă, atunci când o persoană se află în primejdie, este pedepsită cu amendă sau chiar cu închisoare de la 3 luni la un an, nici măcar aceasta nu contează, ci lipsa de spirit civic, dovada că suntem oameni și nu avem voie să fim indiferenți la ceea ce se întâmplă cu semenii noștri, mai ales când pericolul este evident.

    În privința măsurilor legale, momentan nu este nicio comunicare oficială, însă imaginile au ajuns la polițiștii din Alba.

    Pentru cei care întotdeauna găsesc ”scuze”, felul în care trebuie să se comporte în situații similare cu cea din imagine este cât se poate de simplu: opresc astfel încât să îl protejeze pe cel căzut de un alt șofer care se poate apropia fără să îl observe. Chiar dacă nu se bazează pe cunoștințele de prim ajutor, sună de urgență la 112 și descrie situația de fapt.

    Imaginile ne-au lăsat un gust amar. Și dacă altfel nu reușim să îi determinăm pe cei din înregistrare să se comporte ca niște oameni, le propunem să se gândească, măcar pentru câteva clipe, cum ar fi dacă ei sunt cei căzuți pe carosabil și alții trec nepăsători pe lângă.

    Vezi video în știrea de AICI

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro