No menu items!
More

    Ce e legal și ce nu când schimbi becurile farurilor (halogen-xenon-led)

    Publicat pe:

    Emisiunile iCars

    Dezechilibrele sistemelor de frânare
    Plecăm cu motorul rece sau îl încălzim?

    Pentru că piața este foarte ofertantă și pentru că orice șofer își dorește ca luminile mașinilor să fie eficiente, în special faza scurtă, mulți fac schimbări care nu întotdeauna sunt legale și care pot duce la reținerea certificatului de înmatriculare.

    Becurile tip halogen sunt din ce în ce mai puțin utilizate la mașinile noi. Încă există această dotare din fabrică, în special în segmentul mașinilor mai ieftine. Este drept că sunt și modele care vin cu sisteme de iluminat performante, însă în ediția de astăzi a vlogului ICars România ne referim la cei care au halogen și doresc să facă o schimbare.

    Două dintre variantele aflate la îndemână sunt schimbarea cu xenon sau cu led.

    Vezi AICI ediția și dedicată metodelor de restaurare pentru farurile mătuite  

    Legislaţia rutieră interzice montarea la autovehicul a altor lumini ori dispozitive altele decât cele omologate. Asta înseamnă că orice modificare a sistemelor cu care maşina a fost echipată de producător (din fabrică) necesită obţinerea unei omologări individuale de la RAR. Altfel spus, strict din punct de vedere legal, fapta de a monta alte sisteme/dispozitive de iluminare decât cele cu care a fost echipată maşina de producător şi pentru care nu există omologare individuală, este o faptă sancţionată de legislaţia rutieră.

    Sancţiunea prevăzută de lege este amendă împreună cu reţinerea certificatului de înmatriculare până la remedierea deficienţelor.

    Dacă în privința schimbării halogenului cu xenon la faruri fără lupă legea interzice această modificare, rămâne în discuție schimbarea halogenului cu bec led/smd. Trebuie menționat că nu puține sunt mărcile care au pus în vânzare același tip de mașină cu faruri atât halogen cât și xenon. Cu alte cuvinte, va fi destul de greu pentru un polițist care vă oprește în trafic să stabilească dacă mașina a venit cu o anumită dotare din fabrică sau nu. Cert este că fără lupe pe faza scurtă nu există xenon din fabrică. Unii șoferi ignoră însă acest aspect și cu siguranță v-ați întâlnit cu mulți în trafic care vă ”orbesc” cu farurile lor, fără să realizeze că pe lângă disconfortul generat celorlalți pot fi și generatori de evenimente rutiere.

    Urmărește AICI ediția dedicată aplicării foliei de protecție pe faruri

    În privința schimbării becurilor halogen cu cele led, această modificare poate fi făcută în anumite condiții, respectând ceea ce vă vom detalia în cadrul vlogului. Dacă becurile sunt de calitate (nu ”chinezării” ieftine), fiind vândute în comerț cu omologare, iar farurile sunt reglate conform standardelor, în acest caz schimbarea poate fi făcută. Știm, sunt tot felul de controverse legate de această schimbare, însă cu certitudine vă putem spune că atât la RAR cât și la ITP nu sunt probleme dacă sunt respectate specificațiile producătorului în materie de intensitate și dacă sistemul de iluminat este reglat corect.

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro