No menu items!
More

    Din vina cui nu se mai pot achita toate polițele RCA în rate direct la brokeri sau asiguratori. Puțini mai acceptă și doar în anumite condiții

    Publicat pe:

    Emisiunile iCars

    Dezechilibrele sistemelor de frânare
    Plecăm cu motorul rece sau îl încălzim?

    Falimentul City Insurance și neimplicarea la timp a ASF în poate cea mai previzibilă prăbușire din sistemul de asigurări au avut drept consecință majorarea tarifelor pentru polițele de asigurare de răspundere civilă auto. Din cauza prețurilor aberant de mari, imediat a apărut varianta ca acestea să poată fi achitate în rate.

    Chiar și în rate sumele sunt mari în raport cu veniturile majorității posesorilor de mașini din România, plătită în 2 sau 4 tranșe suma devenea suportabilă.

    Așa se face că, spre exemplu, o poliță de 1000 de lei pe un an putea fi achitată în 4 tranșe a câte 250 lei, sumă pe care asiguratul o plătea la fiecare trei luni.

    Facilitatea a fost menținută mai puțin de un an, pentru că au apărut rău platnicii

    Au fost numeroase accidente rutiere în urma cărora, deși cei implicați prezentau polițe RCA cu date valabile, asiguratorii refuzau să achite daunele. Asigurații respectivi ”uitaseră” să achite ratele la termele stabilite, iar prevederea contractuală este clară: polița RCA își pierde valabilitatea, dacă ratele nu sunt achitate la termenele stabilite.

    Din păcate, pentru că nu toți proprietarii de mașini sunt de bună credință, pentru a se evita situația în care pe șosele circulă autovehicule fără RCA valabil, a fost eliminată facilitatea ca cele mai multe polițe să mai poată fi plătite în rate. Excepție mai fac doar cele de peste 1200 de lei, care pot fi achitate în maxim două rate. Nu se știe însă cât va mai fi menținută și această ultimă excepție de la achitarea integrală.

    Citește și Ce se întâmplă dacă ai asigurare RCA luată în rate și ai uitat să plătești o rată

    Sunt și câteva platforme online, care au încheiat parteneriate cu instituții financiare, însă sunt acceptate doar plăți cu anumite tipuri de carduri și în condițiile prevăzute de fiecare astfel de parteneriat. Astfel de colaborări sunt însă diferite de sistemul inițial prin care ratele se puteau achita direct la asiguratori sau la brokeri.

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro