No menu items!
More

    Problema animalelor de pe șosele dă bătăi de cap autorităților. Cazul șoferului care a intrat într-o turmă de oi, în Prahova

    Publicat pe:

    Ați putea crede că într-o țară care se vrea civilizată, în 2022, nu am avea ce să discutăm despre prezența animalelor domestice pe șosele, în special pe Drumurile Naționale. Din păcate, cazurile care apar cu o frecvență îngrijorătoare ne arată că realitatea este departe de civilizație.

    Pornim discuția de la un caz petrecut seara trecută, în Prahova. Pe DN 1D, în Albești Paleologu- km 4+500- s-a produs încă un accident rutier, având la origine prezența pe carosabil a unor animale domestice. Un autoturism care circula pe sensul Ciorani- Albești Paleologu a surprins pe partea carosabila o turmă de oi care traversa drumul.

    În urma accidentului a rezultat vătămarea corporală a șoferului, un bărbat în vârstă de 28 de ani și a pasagerei din autoturism, în vârstă de 24 ani, precum și decesul a 13 ovine.

    Tot în Prahova, în mod frecvent se produc accidente din cauza cailor lăsați nesupravegheați. De cele mai multe ori se soldează cu decesul animalelor, cu pagube materiale la mașinile grav avariate și nu de puține ori cu rănirea gravă a celor aflați în mașinile implicate. Desigur, au fost și accidente cu animale sălbatice, însă în cazul acestora discuția se poartă pe un alt plan.

    Autoritățile cunosc problema, dar spun că le este imposibil să o rezolve

    În urmă cu aproximativ două săptămâni, pentru că tot vorbim despre cazurile din Prahova, poliția a desfășurat încă o acțiune prin care a încercat să conștientizeze proprietarii de animale că iresponsabilitatea de a le lăsa nesupravegheate poate avea consecințe deosebit de grave, iar proprietarii găsiți vinovați vor răspunde penal.

    Polițist rutier: ”Încercăm… Asta putem face. Suntem conștienți că nu putem sta de vorbă cu toți, că în unele cazuri nici nu ai cu cine, din motive pe care le intuiți. Aplicăm și amenzi, pe care nici măcar nu le plătesc. Și dacă legea ar fi mai aspră, să știți că unora dintre ei tot nu le-ar păsa.

    Ceea ce putem face cu rezultate certe este să apelăm tot la șoferi, să fie mult mai atenți, în special pe timp de noapte, pentru că doar atenția sporită și adaptarea vitezei pot evita astfel de situații.”

    Așa cum spunea și polițistul cu care am stat de vorbă, campaniile de informare, de avertizare, de conștientizare sunt pentru cei care le înțeleg. Cum să convingi un cioban să poarte vestă reflectorizantă, să aibă semnale luminoase pe timp de noapte, atunci când se încumetă să-și treacă turma peste un drum public, mai ales peste unul național? Cum să convingi un căruțaș să aibă atelajul semnalizat, să nu iasă pe drumurile unde legea îi interzice accesul sau, în stare de ebrietate fiind, să nu-și lase animalele nesupravegheate?

    S-a dovedit că nici amenzile și nici dosarele penale nu rezolvă problema, nu au cum să îi sperie pe cei pentru care campaniile de informare sunt dintr-o altă lume, în orice caz nu a lor.

    Atenuarea efectelor prezenței animalelor domestice pe drumurile publice rămâne tot la latitudinea șoferilor, a felului în care aceștia conștientizează că astfel de pericole sunt reale și că oricând se pot confrunta cu ele. În cazul în care le-au sesizat în timp util, să sune de urgență la poliție, unde să anunțe situațiile întâlnite. Măcar așa, unele dintre pericolele de pe șosele ar putea fi îndepărtate, fie și temporar.

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro