No menu items!
More

    Examenul pentru obținerea permisului auto dat și cu persoane autorizate, nu doar cu polițiști. Dacă proiectul trece, se rezolvă așteptarea de luni de zile

    Publicat pe:

    Emisiunile iCars

    Dezechilibrele sistemelor de frânare
    Plecăm cu motorul rece sau îl încălzim?

    De mulți ani avem o problemă serioasă în privința timpului de așteptare pentru susținerea probei practice a examenului auto. Lipsa de personal din poliție și condițiile prea puțin atractive din acest sector fac ca programarea pentru examen să depășească chiar și o jumătate de an în multe județe.

    Cum MAI nu s-a obosit să facă demersurile pentru ca aceste posturi să devină atractive pentru polițiști, inițiatorii proiectului de lege despre care vorbim astăzi s-au inspirat de la țările unde examinarea la proba practică nu se face doar cu polițiști, ci și cu persoane autorizate din afara Ministerului de Interne.

    Concret, deputații UDMR au inițiat și la noi un proiect care defineşte profesia de examinator autorizat, aceasta putând fi exercitată, pe lângă ofiţeri şi agenţi de poliţie, de către orice persoană care obţine o autorizaţie în acest domeniu.

    În expunerea de motive se spune că ”Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) nu poate efectua examenele în ritmul necesar din cauza lipsei de personal, iar, astfel, candidaţii trebuie să aştepte luni de zile pentru a obţine o programare la proba practică, necesară pentru obţinerea permisului de conducere.”

    ”Iniţiativa noastră are ca scop transparentizarea actualului sistem de reglementare şi facilitarea procedurilor administrative pentru obţinerea permisului de conducere”, a declarat Benedek Zakariás, viceliderul grupului parlamentar UDMR din Camera Deputaţilor şi iniţiatorul propunerii legislative.

    Autoritatea Rutieră Română (ARR), organ tehnic al Ministerului Transporturilor, ar putea fi responsabilă pentru examinarea candidaţilor

    Condițiile pentru a obţine o autorizaţie de examinator:

    • o persoană trebuie să deţină permis de conducere pentru categoria B de cel puţin trei ani
    • să nu fi avut permisul de conducere anulat sau suspendată exercitarea dreptului de conducere a autovehiculelor în ultimii trei ani.
    • să nu desfăşoare activităţi în cadrul unei şcoli de conducători auto şi trebuie să urmeze cursul de formare iniţială.

    ”Pentru a obţine autorizaţie de examinator pentru categoriile C sau D, pe lângă condiţiile de mai sus, persoana trebuie să aibă cel puţin 5 ani experienţă în categoria de vehicule pentru care solicită atestarea sau să promoveze testul de evaluare teoretică şi practică. Prin această modificare eliminăm posibilitatea ca un agent de poliţie, după trei ani de experienţă în domeniu, să examineze pentru orice categorie de autovehicule, aşa cum este în prezent”, a explicat Benedek Zakariás pentru news.ro.

    Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor va rămâne, în continuare, autoritatea competentă de testare pentru proba teoretică, de emitere a permiselor de conducere şi de evidenţă a acestora, în timp ce Autoritatea Rutieră Română va fi desemnată doar pentru desfăşurarea probei practice şi autorizarea examinatorilor.

    Partea care reglementează statutul examinatorilor auto nu este sigura modificare benefică din acest proiect. Spre exemplu:

    • nu ar mai fi obligatorie efectuarea ambelor probe în aceeaşi localitate, în sensul în care candidaţii, în funcţie de reşedinţa lor, de localitatea unde sunt angajaţi sau studiază, îşi vor putea alege un centru de examinare diferit pentru susţinerea probei.
    • la proba practică, instructorul ar fi obligat să fie prezent în autovehicul, să asiste candidatul pentru a supraveghea desfăşurarea examenului.

    Deși inițiativa este una foarte bună, dacă va fi adoptată în Parlament, va intra în vigoare începând cu anul 2024.

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro