No menu items!
More

    Proiect controversat: Noi reguli în Codul Rutier pentru scurtarea perioadei de suspendare a permisului

    Publicat pe:

    De la începutul anului 2022, Codul Rutier din România a fost modificat prin proiecte depuse și votate cam la 2-3 luni. Multe dintre schimbări au fost privite ca fiind oportune, altele stârnind discuții aprinse, în sensul în care s-au dovedit destul de greu de aplicat (vezi cazul depistării și sancționării șoferilor agresivi în trafic).

    Acum, un nou proiect legislativ vine să modifice perioada de suspendare a permisului de conducere în anumite condiții.

    Șoferii vor putea cere reducerea perioadei de suspendare a permisului auto cu o treime

    Practic, șoferii vor putea solicita asta dacă prezintă și dovada achitării amenzii primite pentru abaterea rutieră ce a dus la suspendarea dreptului de a conduce autovehicule.

    Extras din expunerea de motive a propunerii legislative pentru completarea art.104 din Ordonanța de Urgență nr. 195 din 12 decembrie 2002 privind circulația pe drumurile publice:

    „Neplata amenzii nu poate fi decât dovada unui comportament rău intenționat, prin urmare, clemența acordată în momentul reducerii perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce trebuie realizată și în baza unui comportament responsabil dovedit prin achitarea amenzii.

    În consecință, reglementarea acestei măsuri contribuie la conștientizarea în rândul titularilor de permise de conducere a pericolului la care se expun prin încălcarea regulilor rutiere, precum și la creșterea procentului de colectare a amenzilor contravenționale.”

    Pentru a reintra mai repede în posesia permisului de conducere, pe lângă actualele condiții, șoferii vor trebui, potrivit viitoarei legi, să prezinte, între altele, dovada „achitării amenzii” pentru săvârșirea contravenției care a venit și cu suspendarea permisului.

    Este cât se poate de evident că și acest proiect va da naștere discuțiilor aprinse, expunerea de motive nefiind deloc satisfăcătoare în privința dovedirii unui comportament bine intenționat.

    Ca argument în acest sens putem spune că șoferii sancționați vor mima buna intenție, în fapt, plata amenzii, care oricum trebuie făcută, nu dovedește nimic în plus în privința atitudinii șoferului sancționat, poate doar dorința statului de a încasa mai repede banii, ceea ce și recunoaște legiuitorul în finalul expunerii de motive (”creșterea procentului de colectare a amenzilor contravenționale”).

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro