No menu items!
More

    VIDEO: Momentul impactului într-un accident grav, cauzat de un tractor care circula nesemnalizat pe timp de noapte

    Publicat pe:

    Emisiunile iCars

    Dezechilibrele sistemelor de frânare
    Plecăm cu motorul rece sau îl încălzim?

    Deși nu au apărut încă detaliile privind acest accident, produs se pare în județul Iași, imaginile sunt relevante pentru a relua problema ”obstacolelor” nesemnalizate, care circulă pe drumurile publice și care noaptea devin capcane greu de evitat.

    În cazul de față, conform relatării celui care a făcut publică filmarea, ”în accident a fost implicat un tractor cu remorcă, fără semnalizare și lumini. Acesta a fost lovit din spate de un microbuz.

    În urma accidentului, două persoane din microbuz și conducătorul tractorului, au ajuns în stare gravă la spital.”

    În astfel de situații sunt de menționat două aspecte foarte importante: iresponsabilitatea celor care circulă cu vehicule nesemnalizate și lipsa de precauție din partea celor care nu adaptează viteza la condițiile de drum.

    Iresponsabilitatea celor care circulă cu vehicule nesemnalizate

    Pot fi vehicule, motorizate sau nu, căruțe, biciclete, tractoare, autoturisme sau camioane. Știm că vi se pare inacceptabil, dar la fel de bine știți că ele există și pot să vă apară oricând în fața mașinii. Uneori sunt greu de evitat pe timpul zilei, în funcție și de felul în care se deplasează, dar pericolul crește considerabil la deplasarea pe timp de noapte.

    De menționat este și sistemul de iluminat al vehiculului care vine din spate. Fie farurile nu sunt reglate corespunzător, fie sunt mătuite și astfel se reduce considerabil capacitatea acestora de a fi cu adevărat utile șoferului, cert este că și aceste aspecte sunt de luat în calcul în dinamica producerii accidentelor.

    Vezi aici ediția vlogului Icars dedicată uneia dintre metodele restaurării farurilor mătuite.

    În esență, deși principala vină într-o situație, precum cea pe care o puteți vedea la finalul textului, aparține conducătorului vehiculului nesemnalizat, lovit din spate, trebuie să ne asigurăm că noi facem tot posibilul să putem evita astfel de situații.

    Lipsa de precauție din partea celor care nu adaptează viteza la condițiile de drum

    Conducem pe timp de noapte, iar limita maximă de viteză este de 90-100 km/h. Totuși, drumul nu este luminat, iar capcanele despre care vorbeam pot să apară oricând. Este cazul să mergem întotdeauna cu viteza maximă admisă sau chiar peste ea? Unii spun că da, că vina aparține celui din față. Până la un punct chiar așa este, dar le ce ne folosește că am avut dreptate în privința vinovăției unui iresponsabil?

    Întotdeauna există scuze pentru neadaptarea vitezei de deplasare: nu avem infrastructură, ne grăbeam pentru că ne forța cineva sau ceva, pentru că este inadmisibil să facem o grămadă de ore între localități, plus multe alte motive. Unele motive au fundament real, dar repetăm întrebarea: în caz de un accident pe care l-am fi putut evita, dacă frânam la timp pentru a nu ne face praf în vehiculul unui iresponsabil, la ce ne folosește dacă argumentele au logică și acoperire legală?

    Chiar dacă este frustrant, chiar dacă ajungem mai târziu la destinație, mereu trebuie să avem în vedere că pe șosele circulă și iresponsabili. Uneori sunt opriți, dar niciodată nu poți avea câte un polițist după fiecare individ din această categorie. Cu alte cuvinte, suntem singurii de care ne putem proteja cel mai bine de ei.

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro