No menu items!
More

    VIDEO: Accident cu un motociclist imprudent, dar norocos. De ce nu este bine să depășești coloane de vehicule

    Publicat pe:

    Emisiunile iCars

    Dezechilibrele sistemelor de frânare
    Plecăm cu motorul rece sau îl încălzim?

    Corpul Național al Polițiștilor a dat publicității un accident care putea avea urmări tragice. Norocul și echipamentul de protecție au făcut ca motociclistul să scape cu viață, însă cu o lecție care să le fie utilă tuturor.

    Polițiștii nu au precizat deocamdată localitatea în care, cu o zi în urmă, o cameră de supraveghere a surprins accidentul (video la finalul textului), însă mult mai important decât locul este ceea ce avem ocazia să învățăm din aceste imagini.

    Dintr-un drum secundar, două autoturisme se pregătesc să pătrundă pe drumul principal, cel cu prioritate. Ambii șoferi opresc regulamentar, pentru a se asigura. Din dreapta lor nu vine nimeni, în timp ce din stânga se circulă în coloană, ci viteză redusă.

    Amabil, șoferul unui autoturism din coloană oprește pentru a-i permite primului din drumul secundar să iasă și să vireze la stânga, o manevră care nu este restricționată de niciun indicator sau marcaj rutier, fiind așadar permisă. Se poate observa cum toată coloana încetinește, ceea ce ar fi permis ieșirea șoferului fără probleme. Din păcate, pe lângă coloană, depășind-o în viteză, un motociclist se izbește de mașina șoferului pe care ceilalți l-au lăsat să iasă din drumul secundar.

    Motociclistul este aruncat de pe șa, câțiva metri în aer, peste mașina în care motocicleta a intrat în plin. Combinația de noroc și echipament de calitate salvează din fericire viața motociclistului.

    Deși circula pe drumul cu prioritate, motociclistul și-a asumat două riscuri majore: viteza neadaptată și riscul depășirii mai multor vehicule aflate în mișcare, ceea ce nu i-a permis să anticipeze potențialele pericole care pot să apară.

    Dacă ar fi circulat cu viteză redusă, preventiv, motociclistul ar fi putut să observe că celelalte mașini încetinesc până la oprire, un semnal că pe sectorul respectiv poate fi un obstacol sau se execută o manevră care i-ar putea periclita deplasarea în siguranță, ceea s-a și întâmplat.

    În privința șoferului care iese din drumul secundar, acesta este obligat întotdeauna să se asigure, până când pătrunde pe drumul prioritar. Șoferii cu experiență știu că o astfel de ieșire se face cu multă prudență, necesitând atenție sporită chiar dacă un alt șofer i-a permis ieșirea. De regulă, cel care iese ca în imaginile următoare o face foarte încet, cu încă o oprire la axul drumului, tocmai pentru a nu surprinde pe cineva intrat în depășire. Este însă riscant, pentru că oricând poate să apară un motociclist sau un alt șofer care circulă cu viteză, rezultatul fiind acesta:

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro