No menu items!
More

    Înăspriți testarea psihologică pentru permisul de conducere! Cazul șoferiței care a ucis 4 persoane, apoi a plecat la shopping și la terasă

    Publicat pe:

    Emisiunile iCars

    Dezechilibrele sistemelor de frânare
    Plecăm cu motorul rece sau îl încălzim?

    Se poate întâmpla ca, la un moment dat, creierul nostru să nu mai funcționeze cum trebuie. Nu este neapărat să avem cunoștiță de vreo afecțiune psihică serioasă, putând oricând să intervină dezechilibre din varii motive. Cert este că în astfel de momente devenim pericole publice, iar prezența noastră la volan poate avea urmări deosebit de grave.

    La finele săptămânii trecute, în Iași, o șoferiță a produs un accident teribil, cu urmări deosebit de grave: patru oameni uciși pe loc, alți trei răniți, dintre care unul cu prognostic rezevat în privința șanselor de supraviețuire. Un muncitor din echipa de 8 persoane a scăpat nevătămat.

    Un martor, care recunoștea că ar fi condus cu 80 km/h a declarat: ”Dacă eu aveam 80, ea m-a depășit cu viteză mult peste ceea ce aveam eu, greu de estimat, dar clar mult peste sută.” Femeia a pierdut controlul volanului, s-a izbit de zidul unei case, apoi a ricoșat în echipa de muncitori. Perimetrul era semnalizat pentru efectuarea unor lucrări de canalizare, dar asta nu a fost de folos în fața responsabilității șoferiței.

    Ancheta este încă în desfășurare, cu șoferița în arest preventiv pentru 30 de zile. Nici nu se putea o altă decizie a unei instanțe, pentru că dincolo de fapta gravă pe care a comis-o, șoferița a avut un comportament irațional și după ce a plecat din spital, acolo unde ajunsese imediat după accident. Femeia a dovedit că este un pericol public, că nu este nici pe departe un om responsabil, putând oricând să comită o altă faptă gravă.

    IPJ Iași: ”În noaptea de 16 spre 17 iunie, în jurul orei 1:00, un apel primit la serviciul 112 anunţa că o femeie aflată la volanul unei maşini a produs un accident rutier pe şoseaua Păcurari din Iaşi.

    Maşina condusă de femeie a lovit şapte muncitori ai societăţii Citadin SA, care reparau capacul unei guri de canalizare prin care este evacuată apa pluvială. Din cauza impactului, patru dintre muncitori au murit pe loc. Alţi trei muncitori au fost răniţi şi au fost duşi la spital.

    Femeia (39 de ani) care se afla la volanul maşinii a fost testată cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0,42 mg/l alcool pur în aerul expirat şi a fost dusă la spital pentru prelevare de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.”

    Profitând de slăbiciunea sistemului, șoferița beată, care tocmai ucisese 4 oameni și rănise alți trei, circulând prin oraș cu viteză mult peste limita legală, pleacă nestingherită din spital, ca și când nu făcuse nimic. Nimeni nu a oprit-o, nimeni nu s-a asigurat că nu dispare și nu comite altă faptă.

    Polițiștii au continuat ancheta în lipsa ei, apoi au început să o caute. S-a stabilit că a doua zi femeia plecase liniștită la cumpărături, oprindu-se apoi la o terasă să se… relaxeze. Abia acum polițiștii o rețin pentru 24 de ore, iar un judecîtor de drepturi și libertăți face ceea ce era absolut firesc, arestând-o preventiv pentru 30 de zile.

    Șoferița este cercetată acum pentru ucidere din culpă, vătămare corporală și conducere sub influența alcoolului.

    Așadar, anomalii în sistem, care puteau să genereze alte victime. În privința șoferiței, este posibil ca apărătorii ei să încerce ceea ce se încearcă în astfel de cazuri, respectiv să o scoată fără discernământ. Rămâne de văzut dacă este chiar așa sau dacă prin tot felul de tertipuri chiar reușesc. Faptele rămân, dar diferența este făcută de felul în care femeia plătește sau nu pentru ele.

    Revenind la solicitarea din titlu, ”Înăspriți testarea psihologică pentru permisul de conducere!”, cu afecțiuni psihice cunoscute sau nu, un om care decide să se urce beat la volan are probleme evidente, pe care o testare psiho serioasă le poate detecta. Și nu este vorba doar despre cea pentru obținerea permisului, ci și testările periodice pentru prelungirea valabilității. În puține cazuri se fac ”pe bune”, cu responsabilitate, iar rezultatele se văd pe șosele.

    În loc să își piardă timpul cu tot felul de modificări ale Codului Rutier, care s-au dovedit inaplicabile (vezi cazul agresivității la volan, în condițiile în care filmările nu sunt acceptate ca probe), se poate să se înăsprească verificările la clinicile care dau avize medicale, la pachet cu modificări legislative care să oblige medicii să facă aceste controale la alte standarde.

    Facem acest apel nu pentru a fi ”pedepsiți” cei cu probleme, ci pentru a fi ajutați, atât ei cât și potențialele lor victime nevinovate.

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro