No menu items!
More

    VIDEO: Știi ce face copilul tău… la volan? Cazul adolescentului de 15 ani, aflat sub influența alcoolului, care a făcut praf mașina tatălui

    Publicat pe:

    Emisiunile iCars

    Dezechilibrele sistemelor de frânare
    Plecăm cu motorul rece sau îl încălzim?

    Unde lași cheile mașinii? Ești atent la ce face copilul tău? Te-ai gândit vreodată că neglijența ta poate provova adevărate tragedii? Sunt întrebări pe care fiecare părinte ar trebui să și le pună și să acorde atenție maximă pentru a nu ajunge în situații dramatice.

    Adolescența este vârsta teribilismului. Putină experiență de viață și multă dorință de a ieși în evidență, indiferent de circumstanțe și fără ca adolescentul să aibă reprezentarea unor consecințe care îi pot schimba cursul vieții sau pot curma vieți, inclusiv pe a lui.

    Până la a ne pune problema anturajului, principala preocupare pe care trebuie să o avem ca părinți este să nu dăm ocazia ca ceea ce vedeți în filmlul de la finalul acestui text să se întâmple.

    Să luăm ca exemplu un accident rutier, care a avut loc sâmbătă noapte, 26 martie, în Băilești, județul Dolj.

    Un adolescent de 15 ani a ”furat” mașina tatălui său și a pierdut controlul autovehiculului pe o stradă din oraș. A pus la pământ un copac, după care s-a oprit într-un stâlp de curent electric. Băiatul consumase alcool înainte de a se urca la volan.

    Polițiștii l-au identificat pe conducătorul auto, un adolescent de 15 ani, din Băilești, care a fost ulterior transportat la spital pentru acordarea de îngrijiri medicate.

    Cel în cauză a fost testat cu aparatul alcooltest, care a indicat o concentrație de 0,05 mg/l alcool pur în aerul expirat.

    În cauză, polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis, furt în scop de folosință și vătămare corporală din culpă, iar cercetările sunt continuate urmând ca la finalizare să fie propusă soluție, prin unitatea de parchet competentă.

    Adolescentul a scăpat cu viață și, din fericire, nu a accidentat alte persoane nevinovate în goana sa nebunească. Are însă dosar penal, iar asta îi va influența cursul vieții. Ar fi putut fi altfel, dacă părinții ar fi fost mai atenți, dacă ar fi sesizat că adolescentul este tentat să bea și apoi să plece cu mașina familiei.

    Psihologii spun că astfel de adolescenți sunt ”produse” ale educației, mai precis ale lipsei acesteia, iar principala responsabilitate este a părinților. Pot fi familii destrămate sau pur și simplu părinți dezinteresați. Nu se gândesc niciodată la faptul că lăsând la întâmplare cheile unui autoturism acesta poate să devină o armă letală în mâinile unui adolescent.

    Nu puține au fost cazurile în care, după astfel de momente, părinții au fost chemați de polițiști pentru procedurile de identificare ale victimelor unor accidente. Este prea târziu pentru a mai putea face ceva.

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro