No menu items!
More

    Ce să nu faci la plecarea de la semafor, deși ai verde. Clipa de atenție care te scutește de necazuri (VIDEO)

    Publicat pe:

    Emisiunile iCars

    Dezechilibrele sistemelor de frânare
    Plecăm cu motorul rece sau îl încălzim?

    Ce preferi: să ai dreptate sau să scapi cu mașina întreagă și fără vătămări corporale sau chiar cu viața? Vă prezentăm un caz – școală, o lecție pentru toți șoferii cărora le lipsește deocamdată experiența însă au posibilitatea să învețe din greșelile unora sau din experiențele fericite ale altora.

    Suntem opriți la un semafor. Așteptăm să pornim în momentul în care culoarea se schimbă și avem verde pentru a putea să circulăm mai departe. Cum procedăm? În mod logic, legal, din momentul în care avem verde avem dreptul să ne punem în mișcare. În imaginile de la finalul textului veți vedea că nu este chiar atât de simplu și că situația nu trebuie tratată cu superficialitate.

    Ne mai asigurăm stânga-dreapta, deși avem verde? Dacă avem instinct de conservare sau experiență la volan, atunci o facem, pentru că nu știm niciodată dacă cei care nu mai au prioritate vor traversa vor ține cont de culoarea semaforului, forțând trecerea pe galben sau chiar pe roșu pentru ei.

    De regulă, forțarea trecerii vine la pachet și cu accelerarea, ceea ce sporește pericolul. Semafoarele sunt sincronizate, astfel încât să dea posibilitatea celor care sunt prinși în intersecție să traverseze până când ceilalți se pun în mișcare.

    Așadar, nu mizați pe faptul că toți respectă regulile sau să toți sunt suficient de experimentați, astfel încât să nu genereze situații din care au de suferit și cei nevinovați. Nu ne folosește la absolut nimic dacă noi am pornit pe verde și un alt șofer ”bezmetic” ne-a lovit. Am putea evita astfel de situații asigurându-ne că, deși pătrundem în intersecție pe verde, nu există altcineva în mișcare, care să ne pună în pericol.

    O mențiune specială pentru cei care iau startul de la semafor ”ca din pușcă”. Ok, au pornit pe verde, dar observați din imagini ce se putea întâmpla, dacă nu exista și puțin noroc combinat și cu atenția care a generat frânarea bruscă și implicit evitarea unui accident. Nu câștigăm nimic demarând ca la raliu. Nu demonstrăm nimănui nimic, însă avem marea șansă să nu ne facem praf mașinile și uneori viețile.

    Imaginile au fost postate pe InfoTrafic Prahova de cel care a evitat accidentul cu un șofer iresponsabil. Pe lângă cei care l-au felicitat pentru prezența de spirit, nu puțini au fost cei care l-au criticat pentru felul în care a demarat de la semafor.

    A fost cu certitudine o experiență și pentru el, așa cum trebuie să fie pentru toți, care deși trecem prin situații în care legal avem dreptate, este posibil să nu ne folosească prea mult, dacă prin felul în care conducem nu am limitat riscurile unor astfel de situații.

    Uneori avem noroc, însă nu putem miza pe asta la infinit. Scopul nu este să demonstrăm că alții au greșit, ci să evităm pe cât posibil să nu devenim victimele lor. Și spunem asta în contextul în care, oricât de bună părere avem fiecare despre cât de buni șoferi suntem, trebuie să admitem că uneori mai și greșim.

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro