No menu items!
More

    Amenzi usturătoare pentru lipsa rovinietei. Ministerul Transporturilor a depus proiectul de majorare pentru amenzile aplicate

    Publicat pe:

    Emisiunile iCars

    Dezechilibrele sistemelor de frânare
    Plecăm cu motorul rece sau îl încălzim?

    Tariful de utilizare pe rețeaua de drumuri naționale din România se aplică în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 424/2002.

    Prin noul proiect propus de Ministerul Transporturilor, dacă se va aproba, se modifică anexa nr. 2 la Ordonanța Guvernului nr. 15/2002, în sensul actualizării cuantumului amenzilor contravenționale aplicabile utilizatorilor pentru lipsa rovinietei valabile.

    În motivare se spune: ”Din anul 2010 și până în prezent cuantumul amenzilor a rămas la același nivel, în timp ce cuantumul tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România exprimat în lei a crescut cu aproape 20%.

    Astfel, valoarea amenzilor contravenționale s-a calculat ca fiind de două ori tariful anual de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România, pentru amenda minimă și de patru ori tariful anual de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România, pentru amenda maximă.

    De precizat este faptul că amenda stabilită prin procesul – verbal de constatare a contravenției poate fi achitată la jumătate din minimul acesteia prevăzut de lege, în termen de 15 zile de la comunicarea acestuia.

    Propunerea de modificare a cadrului legal actual este justificată de faptul că numărul contravențiilor aplicate pentru circulația fără achitarea tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România (rovinietă) a crescut foarte mult în ultimii ani (734.143 PVCC aplicate numai în anul 2021 prin intermediul punctelor fixe și mobile de control față de 357.531 aplicate în anul 2015).

    Creșterea exponențială a numărului de contravenții aplicabile a condus la concluzia că valoarea actuală a amenzilor nu este în măsură să descurajeze fenomenul contravențional.”

    Concret, pentru autoturisme, amenzile vor crește de la 250 de lei la 275 de lei minim, iar cea maximă la 550 de lei, în timp ce pentru microbuzele de transport persoane cu mai mult de 9 locuri și până la 23 locuri amenda crește de la 1.250 la 3.100 de lei, iar cea maximă la 6.200 lei.

    Pentru vehiculele de transport marfă cu MTMA între 7,5 tone și 12 tone, amenda crește de la 1.750 de lei la 5.500 de lei.

    Pentru camioanele de peste 12 tone, cu minimum 4 axe, valoarea maximă a amenzii va fi de 23.800 lei, iar cea minimă: 11.900 lei.

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro