O dilemă pentru mulți șoferi, care deși sunt obligați să cunoască legislația rutieră, au totuși destule lacune în acest domeniu. Este și cazul în care se circulă cu permisul expirat, mulți neștiind dacă este contravenție sau faptă penală.
Conform arti. 101 din Codul Rutier, circulația pe drumurile publice având permisul auto expirat constituie contravenție. Aceasta se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni.
Codul Rutier 2022: „Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: conducerea unui autovehicul cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat.”
Așadar, a circula cu permisul expirat nu este același lucru cu a conduce un autovehicul fără a avea categoria aferentă de permis. Este una dintre confuziile pe care o fac chiar și șoferii cu vechime.
Citește AICI și despre noul proiect care prevede că îți poți pierde dreptul de a conduce, în cazul în care nu-ți plătești amenda în 30 de zile.
Chiar și așa, cu încadrare contravențională, conform noilor prevederi legale, sancțiunile nu sunt deloc de neglijat. Amenda este cuprinsă între 870 și 1.160 lei, dar trebuie să știți că polițistul care v-a depistat în trafic cu permisul expirat vă va adăuga și puncte de penalizare.
Dacă plata amenzii se efectuează în 15 zile lucrătoare, amenda va fi redusă la jumătate – 435 lei, respectiv 580 lei. Cât despre punctele de penalizare, acestea se anulează după şase luni din momentul în care au fost primite.
Amenzile pot plăti la orice unitate a Trezoreriei Statului într-un cont unic. Conducătorii auto, care au primit amendă pentru că au circulat pe drumurile publice cu permisul expirat nu sunt nevoiţi să facă dovada plății către Poliție, întrucât sistemul este integrat.