Prețurile polițelor RCA s-au majorat semnificativ în ultimii ani, tendință care se menține, deși în terorie aceste prețuri sunt plafonate. Iată ce puteți face pentru ca banii dumneavoastră să nu rămână la asiguratori, în cazul în care ați vândut autovehiculul înainte de expirarea poliței.
Asigurarea de răspundere civilă auto este obligatorie. Prețurile au devenit prohibitive, nu de puține ori asigurații optând pentru plata în rate a polițelor.
De menționat că cea mai avantajoasă opțiune este cea a polițelor pe un an, asta în condițiile în care prețul pentru o poliță pe 6 luni este cu foarte puțin mai mic decât pe 12. Doar aparent plătim mai puțin, pentru că la prelungirea pe încă 6 luni constatăm vă prețul aproape se dublează.
Nu lăsați banii la asiguratori, dacă ați vândut sau radiat autovehiculul sau motocicleta!
Trebuie să știți că, atunci când vindeți sau radiați autovehiculul, dacă asigurarea nu a expirat, vă puteți recupera integral suma rămasă din perioada de valabilitate.
Legea 132/2017, a asigurărilor RCA prevede: „Atunci când asiguratul a plătit integral sau în rate prima de asigurare, acesta este îndreptățit să o recupereze proporțional cu perioada neexpirată a contractului RCA“.
„Încetarea este momentul la care asiguratul transmite companiei de asigurări faptul că dreptul de proprietate asupra autovehiculului a fost transmis unui terț.
Documentele necesare pentru recuperarea banilor pentru RCA
Veți avea nevoie de:
-cerere-tip de restituire completată,
-copia actului de identitate sau, în cazul persoanelor juridice, a actului de identitate al persoanei împuternicite sau al reprezentantului legal, după caz, alături de copia certificatului unic de înregistrare (CUI),
-copie după certificatul de radiere emis de Poliția Rutieră, după cartea de identitate a autovehiculului, asigurarea RCA și chitanță sau alte document doveditor (ordin de plată, extras de cont) privind achitarea poliței,
-copie după contractul de vânzare-cumpărare al autovehiculului sau, în cazul persoanelor juridice, factură fiscală de vânzare care, în ambele cazuri, trebuie ștampilate și semnate de instituția locală de taxe și impozite.
În cazul mașinilor casate înaintea termenului de expirare a asigurării RCA se va depune, la dosarul cererii de restituire, un document emis de firma care se ocupă de casare.
În urmă primirii și înregistrării cererii, societatea de asigurări va proceda la restituirea sumei de bani corespunzătoare perioadei din durata poliței RCA rămase nefolosite, în termen de șapte zile de la momentul solicitării oficiale a plătitorului.
De menționat că nu toți asiguratorii din România respectă cu strictețe acest termen. În realitate sunt asiguratori care restituie banii în doar 72 de ore, însă sunt și asiguratori care depășesc termenul, banii ajungând la cei îndreptățiți după două săptămâni.