A conduce preventiv nu este opțional, chiar dacă unora le sună mai mult a sfat părintesc. Este o obligație legală, pentru care răspunzi dacă nu o respecți.
O înregistrare de pe o cameră de bord surprinde un accident clasic, pe DN1, în Prahova, cauzat de nerespectarea obligației legale de a păstra distanța în mers față de autovehiculul care se deplasează în față, pe aceeași direcție de mers.
Este un caz-școală, care din fericire s-a soldat doar cu pagube materiale la trei autovehicule, dar care se poate termina și tragic, dacă viteza de deplasare este mare. În urma impactului, autovehiculul lovit inițial a fost proiectat într-un alt autoturism care oprise în fața sa.
Insistăm pe această speță, privind obligația de a păstra distanța care să ne permită să oprim în siguranță, întrucât citind procesul verbal al accidentului despre care vorbim astăzi, la rubrica ”Observații”, ne este clar că nu toți cei care conduc cunosc legislația rutieră.
Concret, șoferița vinovată de producerea accidentului, în calitate de contravenient, a ținut să menționeze în procesul verbal că îl consideră vinovat și pe șoferul mașinii care circula în fața sa, întrucât ”a frânat brusc”.
Primul șofer lovit în spate: ”Deși faptul este consumat, vă rog să mediatizați acest caz pentru a conștientiza șoferii despre importanța păstrării distanței în mers față de autovehiculul din față. Spun asta întrucât șoferița care a provocat accidentul din filmarea pe care v-am pus-o la dispoziție se arăta nemulțumită de faptul că am frânat, deci este evident că nu cunoaște legea, deși are permis.”
Ceea ce nu știe șoferița este că întotdeauna cel care lovește din spate este cel vinovat, întrucât nu a păstrat distanța de siguranță în mers (art 157 pct 2 din Legea privind circulația pe drumurile publice).
Această distanță nu are un număr de metri, întrucât siguranța despre care vorbește legea are multe variabile, de la viteza de deplasare și până la eficiența sistemului de frânare care diferă de la un autovehicul la altul. Nu putem avea câmpul vizual al celui care frânează în fața noastră, deci nu știm ce obstacole îi apar în față, ce îl determină să frâneze brusc. Tot ceea ce putem face este să respectăm acea distanță și să înțelegem că oricând o situație de trafic poate să intervină și să ne pună în dificultate.
Există și cazuri excepționale, încadrate la agresivitate în trafic, în care șoferul din față șicanează frânând brusc (nu este cazul în situația prezentată ca exemplu). Totuși, dacă vă aflați într-o asemenea situație, reduceți viteza, încercați să opriți în condiții de siguranță și apelați 112.
Experiența și viteza de reacție pot fi atuuri pentru unii dintre șoferi, dar nu întotdeauna sunt suficiente pentru a evita coliziunea. În cazul prezentat astăzi (video la finalul textului), și pentru pagubele celui de al treilea autoturism avariat tot șoferița din imagini este de vină.
Așadar, necunoașterea legislației, deși este o obligație pentru șoferi, nu îi absolvă de răspundere, nu le înjumătățește prejudiciul produs și nici sancțiunile primite.