No menu items!
More

    Ordonanță pentru precizarea categoriilor de vehicule pentru care ITPul nu este obligatoriu

    Publicat pe:

    Emisiunile iCars

    Dezechilibrele sistemelor de frânare
    Plecăm cu motorul rece sau îl încălzim?

    Ministerul Transporturilor și Infrastructurii anunţă deschiderea procedurii de transparenţă decizională a Ordonanței Guvernului pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul transportului rutier. Demersul vizează clarificarea tipurilor de vehicule pentru care nu va fi obligatorie Inspecția Tehnică Periodică.

    Pe drumurile publice au apărut mijloace de locomoție care, deși participă la traficul rutier și generează evenimente rutiere, nu au încă un regim legal de utilizare.

    În primă fază, la Senat a fost depus proiectul care va obliga utilizatorii de trotinete și biciclete electrice să aibă încheiate polițe RCA. Citește detalii AICI.

    Dacă s-a pus problema RCA, în discuție a apărut și problema ITP pentru noile categorii de vehicule. Legiuitorul vine acum cu propunerile de actualizare pentru legislația actuală, în care se precizează cu exactitate ce vehicule sunt exceptate de obligativitatea de a face inspecția tehnică periodică.

    Modificările prevăzute în proiectul de act normativ vizează:

    – clarificarea faptului că vehiculele lente sunt exceptate de la inspecția tehnică periodică; a fost avut în vedere faptul că viteza maximă constructivă a acestor vehicule este de până la 25 km/h, existând precedentul exceptării de la inspecția tehnică periodică a maşinilor şi utilajelor autopropulsate pentru lucrări cu o viteză maximă constructivă care nu depăşeşte 25 km/h; având în vedere viteza redusă de circulație și numărul foarte redus al acestor autovehicule, se apreciază că această exceptare nu va avea efecte negative semnificative asupra siguranței rutiere;

    – clarificarea faptului că o periodicitate la inspecția tehnică periodică de 6 luni se aplică tuturor autovehiculelor care desfășoară activitatea de RENT CAR, deci atât autovehiculelor utilizate pentru transportul în regim de închiriere, cât și autovehiculelor utilizate pentru serviciul de închiriere; prin această modificare se asigură faptul că și autovehiculele închiriate fără conducător auto vor fi inspectate la un interval adecvat, ceea ce va avea efecte pozitive asupra siguranței rutiere.

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro