Proiecte mărețe, promisiuni, studii de fezabilitate și speranța că România va fi legată între regiuni de măcar 3-4 autostrăzi. Nu ne gândim la mai mult de atât, deși ar fi necesar, pentru că observăm ce se întâmplă cu o autostradă inaugurată de aproape un deceniu.
În 2012, Victor Ponta inaugura Autostrada A3, care leagă Ploieștiul de Capitală. S-a vrut a fi parte a autostrăzii care leagă Muntenia de Ardeal, vorbindu-se insistent de continuarea cu tronsonul Ploiești – Brașov. Măcar Comarnic – Brașov și tot ar fi fost ceva… Nu este însă nimic.
Și cum ar putea să fie, când de 9 ani nu ai o benzinărie pe A3, când scurmi câte o parcelă pentru a amenaja un biet spațiu de servicii, respectiv o amărâtă de toaletă și două băncuțe la umbră. Cât timp noi ne ocupăm de astfel de ”lucruri importante” și durează 9 ani să pui o budă în calea nevoilor călătorului, alții au mai construit niște sute de km de autostrăzi cu toate facilitățile la pachet.
Și câte mașini au ars pe A3, pentru că ani buni autostrada nu avea alternative de intrare sau ieșire? Și cât de dificile au fost intervențiile la accidente, pentru că pompierii puteau ajunge la locurile evenimentelor doar venind dinspre Ploiești sau București…
Prin 2016, Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) anunța că a atribuit asocierii de firme Good Prod SRL- Axia SRL – Transproiect contractul pentru 35,07 milioane lei, fără TVA, având ca obiect: ”Parcări de Scurtă Durată care vor fi amplasate pe ambele sensuri la km 28+400, km 42+600 şi la km 50+400, în timp ce spaţiile pentru servicii se vor găsi pe abele sensuri la km 57+000, pe partea dreaptă la poziţia km 17+000 şi pe partea stângă la km 20.
Durata contractului este de 6 de luni din care din care 2 luni perioada de proiectare, 4 luni durata de execuţie şi o perioadă de garanţie a lucrărilor de 48 luni.”
Dacă de o jumătate de an ai nevoie să amenajezi 10 parcări și spații de servicii, cam în câte vieți vom avea alte autostrăzi? Și doar nu a fost nimeni atât de naiv încât să își imagineze că totul a fost gata în cele 6 luni. Atenție, au trecut 5 ani!!!… și doar 85% din proiect este finalizat.
Alexandru Popescu, responsabil de proiect Compania de Drumuri: ,,Ca număr sunt 10 bucăți, șase parcări și patru spații de servicii. Stadiul fizic de execuție 85 %. Ultimul termen pe care l-a asumat antreprenorul 30 martie 2021 poate fi respectat doar dacă se mobilizează corespunzător. Pe parcursul derulării contractului, antreprenorul NU a reușit să mobilizeze personal și utilaje, au fost înregistrate întârzieri, de asemenea au fost constatate lucrări neconforme și am aplicat penalizări.”
Aproape 70 de km – atât are Autostrada Rușinii (A3), între Centura de Vest a Ploieștiului și Centura de Nord a Capitalei. Vorbim despre poluare și necesitatea de a trece la mașini electrice. Nu-i așa că vă apucă râsul? Să nu ai stații de încărcare pe autostradă, dar să vorbești despre noi taxe impuse mașinilor poluante. Bine… să nu ai o benzinărie clasică…
Am fost și suntem conduși de circari, de tot felul de specimene preocupate de propria imagine și textele propagandistice fără acoperire. De câte ori publicăm un articol despre ce intenții se mai propagă dinspre Ministerul Transporturilor, de atâtea ori stârnim reacții de râs. Oamenii nici măcar nu-i mai înjură pe cei care promit…