Așa cum o spunem de fiecare dată în articolele pe teme de legislație, necunoașterea legii nu ne absolvă de răspundere. Orice posesor de permis este obligat să știe prevederile Codului Rutier și ale legislației conexe, însă în realitate puțini le cunosc întocmai.
Polițistul Tavi Perțea, care este deja și un vlogger de succes, datorită materialelor sale de calitate, abordează des temele legislative legate de spețele întâlnite în trafic.
Una dintre aceste teme este legată de posibilitatea de a prezenta la un control doar copii ale documentelor originale, respectiv permisul de conducere sau certificatul de înmatriculare.
Dacă șoferul oprit în trafic nu are documentele în original asupra sa, atunci apar scuze de genul: ”nu am știut că sunt obligat să le am”, ”am crezut că merge și așa ca în cazul copiei după asigurarea RCA”.
Motivele pentru care șoferul nu are documentele sunt și ele diverse: posibil să-i fi fost reținute originalele și să se folosească de copii, crezând că polițistul nu va verifica bazele de date. Posibil să le fi pierdut și să amâne declararea pierderii lor, eventual furtul acestora. Sunt cazuri în care unii șoferi fac astfel de copii de teamă să nu piardă documentele originale, pe care au obiceiul să le păstreze acasă.
Este adevărat că legea nu specifică în mod expres că ești obligat să ai documentele în original asupra ta, însă Tavi Perțea explică că aceasta este o deducție logică atât timp cât legiuitorul nu prevede și posibilitatea de a avea asupra ta copii după aceste documente, fie ele chiar și legalizate. În concluzie, participanții la trafic sunt obligați să aibă asupra lor documentele în original atunci când conduc pe un drum public.
Nu-ți face iluzii că prezentând doar copiile, caz în care ești pasibil de o amendă în cuantum de 870 de lei, fără puncte de penalizare, polițistul nu va verifica în baza de date situația șoferului și a mașinii pe care o conduce.
Uneori nu este vorba despre șoferi care au documentele în neregulă, aceștia putând să scape doar cu un avertisment (ține de decizia polițistului și de atitudinea șoferului), alteori polițiștii descoperă fapte de natură penală, cum ar fi conducerea cu permisul reținut, poate chiar un fals grosolan al unui conducător care nu are permis.
Explicațiile în detaliu oferite de Tavi Perțea: