No menu items!
More

    Și ei sunt autori morali ai crimelor de pe șosele! Examene auto fraudate la Brașov – Analfabeții dădeau șpăgi între 3.000 și 5.000 euro

    Publicat pe:

    Procurorii brașoveni au descoperit o adevărată mașinărie de produs permise de conducere auto pe numele unor indivizi analfabeți și chiar cu afecțiuni psihice, care legal n-ar fi avut cum să devină șoferi.

    Anchetatorii vorbesc despre câteva sute astfel de persoane care au plătit între 3000 și 5000 de euro pentru a fi declarați admiși la examenele auto, deși nu erau în stare să citească. Mașinăria din Brașov a funcționat ani de zile, cel puțin în perioada 2015-2019, din grup făcând parte inclusiv doi polițiști pensionari care s-au angajat ca instructori auto, după ce au ieșit din MAI, dar și angajați de la Serviciul Permise Auto.

    Analfabeții intrau în posesia permiselor auto printr-o șmecherie banală specifică mai degrabă elevilor de gimnaziu. Mașinăria n-ar fi putut da rezultate, dacă nu era sprijinită din interior, chiar de către examinatorii care asistau la proba scrisă pe care o susțineau candidații.

    Metoda prin care analfabetul ”dibuia” răspunsul corect

    Candidatul era instruit în prealabil de către instructorii auto implicați. Acesta intra în sala de examinare după o anumită persoană care avea calitatea de sufleor. Preda documentele de identitate examinatorului, angajat al SPCRPCIV și apoi lua loc în sală lângă sufleor. Deoarece între stațiile de examinare se aflau montate paravane, aceștia se poziționau pe scaune la o distanță mai mare față de monitoare, astfel încât să aibă vizibilitate la monitorul celuilalt.

    Apoi, sufleorul citea întrebările de pe ecranul beneficiarului și selecta pe propriul ecran litera ce reprezenta răspunsul corect la întrebarea beneficiarului.

    Acesta din urmă vedea răspunsul corect pe ecranul sufleorului şi-l bifa pe propriul ecran, aspect care se repeta până la finalizarea examinării, când beneficiarul era declarat ADMIS, iar sufleorul respins. Sufleorul pica intenționat examenul pentru a putea intra în mod repetat. Acești sufleori, opt cooptați se pare în grup, erau șoferi, dar ”candidau” și ei pentru obținerea unui permis de categorie superioară. Fiecare dintre acești sufleor ar fi ajutat din câte se pare zeci de persoane să treacă proba scrisă pentru obținerea permisului de conducere.

    Din suma totală pusă la bătaie de candidatul analfabet, între 3000 și 5000 de euro, o parte (aproximativ 500 de Euro) îi revenea întotdeauna sufleorului, pentru munca prestată, iar o altă parte intermediarului care aducea beneficiarul respectiv.

    Mulți dintre șoferii analfabeți nici măcar nu locuiau în Brașov, dar, pentru a putea susține examenul în centrul de examinare din acest județ, aveau grijă să-și facă mutație cu cel puțin câteva săptămâni înainte. O parte dintre ei nici măcar nu ajungeau la școala de șoferi, pentru că locuiau în afara țării, ci se prezentau direct la examen.

    Unul dintre ei, care a reușit să fie admis la proba scrisă, a picat la traseu. I-a oferit atunci pe loc polițistului examinator 1000 de euro doar ca acesta să modifice rezultatul. Polițistul a refuzat mita și a făcut denunț. De aici a pornit o mare parte din anchetă.

    Dosarul se află la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov, iar, potrivit actului de acuzare se fac cercetări cu privire la constituirea unui grup infracţional organizat, instigare improprie la fals intelectual, fals în declaraţii, dar și luare de mită, abuz în serviciu. În această cauză au fost deschis mai multe anchete care au fost reunite ulterior în același dosar.

    Printre acestea, prin ordonanţa din data de 24.05.2019, procurorul a dispus începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare/dare de mită constând în aceea că numitul, ”persoană care nu ştie să scrie şi să citească, cu probleme psihice, a plătit în anul 2015 suma de 2500 sau 3000 de euro pentru a obţine în mod fraudulos permisul de conducere nr. B00439152V”, se arată în actul de acuzare.

    Ancheta este încă în urmărire penală, însă o parte dintre inclupați și-au recunoscut vinovăția. Printre aceștia se află gălățeanul Vasile Tănase, unul dintre șoferii care a obținut permisul prin metoda descrisă anterior. A fost condamnat la închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității, instanța anulându-i permisul de conducere obținut fraudulos.

    sursa: Obsevatorul de Brașov

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro