No menu items!
More

    O nouă modificare a legislației rutiere. Măsura va fi aplicată inițial în Capitală și vizează oprirea în intersecții

    Publicat pe:

    Emisiunile iCars

    Dezechilibrele sistemelor de frânare
    Plecăm cu motorul rece sau îl încălzim?

    De la începutul acestui an, Codul Rutier a suferit numeroase modificări, iar seria schimbărilor continuă, legiuitorii susținând că intenționează să limiteze cât mai mult posibil evenimentele rutiere grave.

    În Capitală, șoferii vor întâlni un nou tip de marcaj rutier, care îi va obliga să oprească cu trei metri înainte de semafor.

    Cei care nu îl respectă riscă amenzi consistente şi suspendarea permisului pentru 30 de zile.

    Noul marcaj se numește Bike box și a fost aprobat încă de anul trecut de Comisia Tehnică Rutieră. Bicicliștii se vor încadra astfel într-un loc special pentru un viraj la stânga în marcajul dedicat lor și vor continua pe pista pentru bicicliști.

    Autoritățile din România s-au inspirat pentru marcaj după modelul altor mari orașe din Germania sau Austria.

    Marcajul vizează o zonă delimitată sub forma unui pătrat la capătul benzilor de circulație. Bicicliștii și cei care folosesc trotinetele vor aștepta în acest spațiu culoarea verde a semaforului și vor porni cu câteva secunde înaintea șoferilor și vor continua pe pista dedicată lor.

    Conform A3, spațiile de acumulare pentru biciclete, numite în varianta engleză – Bike box, pot fi un instrument util în anumite situații. Atunci când se face verde să pornească bicicliștii, să nu fie acea situație de risc în care pornesc unul în spatele celuilalt sau între coloane de mașini. Dar nu asta este cea mai mare prioritate. E important să fie corelate cu alte măsuri legate de infrastructurile pentru bicicliști, care momentan sunt foarte puține nu doar în Capitală.

    Noul marcaj a fost introdus în Codul Rutier, iar măsura a fost deja implementată sub formă de proiect pilot, în urmă cu un an. Șoferii care vor încălca semnul bike box riscă amenzi de până la 750 de lei dar și suspendarea permisului de conducere pentru 30 de zile.

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro