No menu items!
More

    Noi modificări ale legislației polițelor RCA. Nu vor mai fi emise polițe valabile doar pe teritoriul României, chiar dacă nu ieșiți cu mașina din țară

    Publicat pe:

    Emisiunile iCars

    Dezechilibrele sistemelor de frânare
    Plecăm cu motorul rece sau îl încălzim?

    Nu contează dacă nu călătorești cu mașina în afara țării, pentru că din toamnă vei fi obligat să plătești asigurare RCA internațională, adică mai scumpă. ASF motivează decizia prin obligativitatea de a ne alinia la legislația europeană. În plus, dispar și reducerile aplicate în cazul persoanelor cu deficiențe locomotorii.

    Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a stabilit o modificare cu privire la regulile asigurărilor auto. Pentru a ne alinia prevederilor legislației europene, aceștia au stabilit, prin intermediul unui act normativ, ca începând din septembrie 2022 să nu se mai poată elibera polițe RCA valabile doar pe teritoriul României. În prezent, șoferii care doresc să plătească mai puțin pentru asigurarea mașinii, au această posibilitate.

    ASF a modificat paragrafului din Norma ASF nr. 20/2017 privind asigurările auto din România ce stabilește posibilitatea de a deține o poliță RCA valabilă doar pe teritoriul României.

    Noile prevederi vor intra în vigoare începând cu 8 septembrie 2022.

    ”În cazul vehiculelor pentru care, din cauza limitărilor tehnice sau legale, nu există posibilitatea de a circula în afara teritoriului României, asigurătorii RCA emit polița RCA cu valabilitate pe teritoriul României și stabilesc tariful de primă luând în considerare riscurile aferente”, prevedea legislația valabilă până în toamnă. Acest articol urmează să dispară.

    Din Norma ASF nr. 20/2017 va fi eliminată și prevederea potrivit căreia “sistemul de corectare a tarifului de primă va permite acordarea unor reduceri persoanelor cu deficiențe locomotorii”.

    Asiguratorii nu trebuie să mai anunțe ASF cu privire la modificarea tarifelor de primă cu cel puțin 60 de zile înainte de perioada în care acestea pot fi practicate. Ele or fi certificate de către un actuar (specialist în calcule statistice privitoare la asigurări și, în general, la probleme financiare) avizat de către ASF.

    O altă modificare făcută de ASF în regulamentul asigurărilor auto este cu privire la formularul de constatare amiabilă, necesar în cazul unui accident rutier în care sunt implicate cel mult două mașini, fără victime. Din octombrie 2022, acesta va putea fi completat și în format electronic, nu doar pe hârtie, așa cum prevede legislația aflată în vigoare.

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro