No menu items!
More

    Privește această imagine, atunci când te simți ”șmecher” la volan! Cazul tânărului de 17 ani, ucis de o șoferiță de 22 de ani care făcea ”liniuțe”

    Publicat pe:

    Emisiunile iCars

    Dezechilibrele sistemelor de frânare
    Plecăm cu motorul rece sau îl încălzim?

    Despre cât de ușor se obține permisul de conducere am tot discutat și o vom mai face. Aproape orice poate, chiar dacă este analfabet sau nu are capacitate de discernământ. Despre această ultimă categorie vorbim astăzi.

    Discernământul – capacitatea de a judeca și de a aprecia lucrurile la justa lor valoare. Spre exemplu, în traficul rutier, discernământul face diferența, separând responsabilitatea de posibilitatea de a ucide în orice clipă. 

    Cum au luat permisul de conducere indivizii care nu au capacitatea de a discerne, de a anticipa situațiile din trafic în care nu se mai pot descurca pentru că nu respectă regulile, pentru că nu mai au posibilitatea să evite tragediile? Este deja cunoscut faptul că nu puține clinici medicale, autorizate pentru a efectua testarea psihologică, se mulțumesc să încaseze taxele aferente acestei examinări medicale extrem de importante, pe care o tratează ca pe o formalitate, ca pe o bifă pe o fișă, importantă doar dacă cel examinat a achitat suma aferentă.

    La fel de adevărat că sunt și instructori auto care nu pun accent pe pregătirea candidaților pentru situațiile din trafic. Important este să plătească școala de șoferi și… Dumnezeu cu mila. Nu este o stare generală, însă atât timp cât există trebuie menționată.

    Ține foarte mult și de educația fiecăruia dintre noi. Pentru că nu au valori reale care să-i reprezinte și la care să se raporteze, o mașină îi face pe unii să se creadă mai frumoși și mai deștepți, chiar infailibili. De aici și până la a te manifesta iresponsabil printre semeni nu este decât un pas. Ajungi foarte ușor criminal și cursul vieții ți se schimbă ireversibil.

    Puțin ne pasă însă de cum ajunge un iresponsabil, cât de mult suferă după ce a comis-o grav, însă ne pasă de nevinovații a căror viață se poate sfrârși prematur, tocmai din cauza ”șmecherilor”. Este și cazul tânărului de 17 ani, ucis pe o trecere de pietoni din Câmpina, în această săptămână.

    Citește AICI detaliile tragediei.

    Poate pentru unii este surprinzător faptul că la volan se afla o persoană de sex feminin. Pentru noi nu este, mai ales că aproape zilnic avem ocazia să vedem tot felul de reacții la știrile cu tragediile care au dus România pe primul loc în UE la numărul de accidente mortale pe șosele.

    Puteți să vedeți ”emoticioane zâmbitoare”, să citiți comentarii de felul ”ce știți voi, fraierilor, ce e șmecheria adevărată, cum e să conduci like a boss…” Și vine un moment în care șmecheria este echivalată cu prostia, o clipă în care o victimă nevinovată este spuberată, ucisă, în care familia acesteia este distrusă, în care prietenii sunt șocați și nu pot înțelege și accepta cum un băiat ca Alexandru nu mai există.

    Citește AICI despre cum comunitatea a marcat dispariția tânărului ucis în Câmpina.

    Tot în stare de șoc este și șoferița. Îi pasă cuiva de șocul ei, cu excepția poate a apropiaților? Celorlalți le pasă exact atât cât i-a păsat și ei, atunci când, prin centrul unui oraș, circula extrem de periculos, făcând întrecere, după declarațiile martorilor. (video la final cu momentul tragediei).

    Va ieși din starea de șoc de moment, urmând să intre în starea de șoc pe care o generează conștientizarea faptului că ai curmat o viață, că trebuie să trăiești restul vieții cu asta, că acest coșmar este mai cumplit decât răspunderea penală pentru fapta în sine.

    Vezi imaginile, analizezi situația și tragi linie: unde e ”șmecheria” în toată povestea asta? Unde este zmeul/zâna de la volan? Ce a câștigat autorul?…

    Nu o cunoaștem pe respectiva tânără, pe care astăzi am folosit-o ca exemplu în această pledoarie pentru responsabilitate în trafic. Au fost mulți ca ea și vor mai fi, sperăm noi mai puțini, din ce în ce mai puțini. Suntem șoferi și oricând putem să greșim, la viteze mult mai mici (legale), în situații pe care cu greu le-am putea anticipa. Dar una este să te confrunți cu o situație limită, în condițiile în care conduci responsabil și alta este să generezi o astfel de situație.

    Despre lege

    Încadrarea pentru o astfel de faptă pornește de la deschiderea unui dosar penal pentru ucidere din culpă. De ce din culpă? Pentru că este vina șoferului care circula iresponsabil, peste viteza legală, ceea ce îl pune în imposibilitatea de a acționa la timp pentru evitarea oricărui pericol. Va urma un proces, apoi o decizie a instanței. Nu puține au fost cazurile finalizare cu pedepse cu suspendare.

    Nu suntem instanță, nu intenționăm să dăm vreun verdict, așteptăm la fel ca restul opiniei publice clarificarea tuturor circumstanțelor, dar nu putem să nu amintim de situațiile în care indivizi aflați în culpă evidentă au scăpat de răspunderea penală conformă cu gravitatea faptelor. Au fost politicieni, soții de politicieni sau oameni influenți în societate. Scăparea lor a însemnat pentru alții ca ei că se poate, că nu e mare lucru dacă trec și ei prin așa ceva fără să răspundă. De aici și cazurile cu repetiție…

    Pe Alex nu-l mai poate aduce nimeni înapoi. Pe cei care au rămas în viață îi putem proteja, dacă înțelegem că șmecheria nu este altceva decât prostie. Merită?

    *Priviți cu atenție momentul tragediei, surprins de o cameră de bord (sursa video Marian Bărbieru), apoi mai priviți o dată fotografia care însoțește acest text!

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro