No menu items!
More

    VIDEO: Ce riscă șoferii ca prahoveanul din imagini, care își terorizează vecinii cu zgomotul mașinii

    Publicat pe:

    Emisiunile iCars

    Dezechilibrele sistemelor de frânare
    Plecăm cu motorul rece sau îl încălzim?

    Teribilism, inconștiență și lipsa simțului ridicolului, toate au ca rezultat deranjarea oamenilor, nu impresionarea lor în mod plăcut. Formele de manifestare ale unor indivizi care nu ar trebui să aibă dreptul de a circula pe drumurile publice sunt sancționate de lege, asta în cazul în care polițiștii reușesc să îi identifice.

    Să turezi motorul excesiv, să scârțâi roțile pe asfalt, să faci drifturi în miez de noapte, nu înseamnă că ești un tip special, unul de admirat, ci doar un personaj penibil, demn de râsul tuturor.

    Sunt ”copii” care au pus mâna pe câte un ”căzănel” de mașină și se visează în NFS. Nu le pasă că deranjează și puțini înțeleg la ce riscuri se expun și îi expun și pe alții. Când află pe propria piele este deja prea târziu.

    Un cititor ne-a trimis imaginile de la finalul acestui text, însoțite de următorul mesaj:

    ”Sunt un locuitor al satului Stâncești, din Târgșorul Vechi, Prahova. De o bucată bună de timp, doi indivizi cu o cratiță cu roți, tulbură liniștea locuitorilor din zonă. a

    În miez de noapte, au apărut în zona unde locuiesc și au găsit de cuviință sa se facă remarcați, deranjând locuitorii cu zgomotul asurzitor.

    Nu este pentru prima dată când acești derbedei își fac de cap în zonă, merg cu muzica la maxim, fac drifturi, turează de motoarele etc..

    Vă rugăm să ne ajutați cu indentificarea lor  și sancționarea lor.”

    Am trimis imaginile în atenția IPJ Prahova, ocazie cu care le reamintim doritorilor de senzații tari că noile modificări ale Codului Rutier prevăd sancțiuni mai astpre pentru asemenea tip de comportament.

    Potrivit noului Cod Rutier, prin comportament agresiv se înțelege efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul de vehicul, a uneia dintre următoarele manevre:

    • a) deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens;
    • b) întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;
    • c) pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare;
    • d) circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia;
    • e) folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație;
    • f) conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roți;
    • g) mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalți participanți la trafic care circulă în spatele acestuia;
    • h) realizarea intenționată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;
    • i) conducerea intenționată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.”

    Ce amenzi noi au fost introduse

    Potrivit MAI, noile modificări prevăd sancționarea comportamentului agresiv adoptat în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, cu amendă contravențională având o valoare cuprinsă între 580 de lei și 725 de lei și suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

    De asemenea, circulația nejustificată a autovehiculelor pe banda de urgență a autostrăzilor este sancționată cu amendă având o valoare cuprinsă între 1.305 de lei și 2.900 de lei, abatere prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni (în prezent această faptă fiind sancționată cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni) și, în plus, cu aplicarea sancțiunii complementare de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.

    De asemenea, s-a introdus o majorare cu 30 de zile a perioadei de suspendare aplicată pentru nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu calea ferată și se trece la o clasă superioară de contravenții pentru nerespectarea regulilor referitoare la efectuarea manevrei de depășire, fiind prevăzută o creștere a sancțiunii contravenționale, noile amenzi ajungând la o valoare cuprinsă între 870 și 1.160 de lei.

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro