No menu items!
More

    Prețul unui litru de benzină la ”poarta” rafinăriei este 3,5 lei. Cum se dublează până la pompă

    Publicat pe:

    Emisiunile iCars

    Dezechilibrele sistemelor de frânare
    Plecăm cu motorul rece sau îl încălzim?

    În timp ce șoferii constată că prețurile la carburanți cresc aproape zilnic, iar guvernul încă se gândește la măsuri de plafonare, după modelul utilităților, principalul beneficiar al scumpirilor la benzină și motorină este…statul român.

    Potrivit un studiu realizat de UHY Audit CD SRL, o firmă de audit, consultanţă fiscală şi contabilitate, România se află, în Top 10 al ţărilor cu cel mai ridicat nivel al taxelor.

    Astfel, aproximativ 52% din preţul benzinei la pompă în România reprezintă taxe, iar în cazul motorinei procentul este de 48%.

    Citește și Guvernul ia în calcul plafonarea prețurilor la carburanți. Un litru de benzină se apropie de 7 lei, iar cel premium la 8 lei

    În alte state, precum Japonia, taxele din costul benzinei reprezintă 42% din costul total şi 33% în cazul motorinei, în timp ce în Canada procentajele sunt de 35% pentru benzină şi 32% la motorină. Totodată, în SUA, valoarea taxelor se prezintă astfel: 17% din costul benzinei şi 18% din costul motorinei.

    Astăzi, 14 februarie 2022, la poarta rafinăriilor, un litru de benzină se vinde cu 3,5 lei, respectiv 3,9 lei cea premium, în timp ce la stațiile de carburanți șoferii plătesc aproape 7 lei, respectiv 7,5 lei.

    Diferența este constituită din taxele percepute de statul român, costul transportului și comisionul stațiilor de distribuție.

    Reamintim că Ungaria a plafonat la 15 noiembrie anul trecut prețul unui litru de motorină și benzină la 480 forinţi pe litru, cca 6,5 lei.

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro