Imaginile sunt șocante prin violența impactului. Au fost surprinse de o cameră de supraveghere, pe o trecere de pietoni din Lețcani, acolo unde în urmă cu patru luni un copil de trei ani a fost ucis de un TIR. De data aceasta avem de a face cu un accident diferit, care se poate întâmpla oricând din culpă comună, a șoferilor și pietonilor.
Imaginile cu puternic impact emoțional pot fi văzute AICI.
Cum s-a produs accidentul și de ce este important să discutăm despre vinovăție
Un bărbat se apropie de o trecere de pietoni, vorbind la telefon. Concomitent, trei mașini circulă fără să încetinească în apropierea trecerii, așa cum prevede legea. Pietonul se angajează în traversare, trec primele două mașini, însă cea de a treia îl lovește și îl aruncă pe scuarul dintre sensuri.
Pietonul este rănit grav, fiind preluat în comă de gradul patru. Până la momentul publicării acestui articol se afla în aceeași stare, medicii fiind rezervați în privința șanselor lui de supraviețuire.
Indiscutabil, șoferul este vinovat, în primul rând pentru că avea obligația să încetinească și să oprească, acordându-i prioritate. Va fi cercetat și judecat cel puțin pentru vătămare corporală gravă din culpă.
Acum, partea pe care mulți o sesizăm în trafic și care naște multe dispute: felul în care traversează unii dintre pietoni.
Înainte de a se angaja în traversarea drumului public, pietonul este obligat să se asigure că poate traversa fără vreun pericol. Este, în primul rând, un comportament care îl ferește chiar pe pieton de accidente, unele sfârșite tragic.
Citește și Are dreptate sau nu pietonul supărat că mașina albastră nu a oprit pentru a-i acorda prioritate? Ce spune legea
Chiar dacă știu că legea dă prioritate pietonilor, când se află pe trecerea marcată, mulți ignoră obligația de a se asigura și se avântă fără rețineri. Rezultatele sunt ușor de anticipat. La ce le folosește că au avut prioritate?
O categorie aparte o reprezintă pietonii care traversează vorbind la telefon sau ascultând muzică la căști. Nimeni nu interzice să ai astfel de activități, dar trebuie să ai în vedere că îți distrag atenția și te pun în pericol!
Poate este important ce ai de vorbit la telefon, dar cu certitudine nu este mai important decât să te asiguri, să vezi dacă poți traversa, să nu îți pui integritatea sau viața în pericol. Șoferii pot fi atenți, dar ia în calcul că nu toți sunt la fel. Cei care greșesc vor răspunde, dar tragerea lor la răspundere nu îți redă viața sau integritatea fizică.
Educația rutieră salvează vieți! Este la fel de importantă pentru șoferi, motocicliști, bicicliști, trotinetiști și pietoni. Nu contează cine greșește, contează cât suntem de atenți pentru a ne proteja în timp util de greșelile altora. Și nu legea ne salvează viața, ci felul în care o înțelegem.