Pe măsură ce s-au înmulțit trotinetele pe drumurile publice au crescut și accidentele cauzate de cei care le conduc. Unele dintre acestea s-au soldat cu decese, fiind conduse cu iresponsabilitate.
Trotineta electrică – un mijloc de transport util, nepoluant, care degrevează și traficul, dar care la pachet a venit și cu necazuri.
Să circuli pe un drum public presupune o doză de responsabilitate pe care toți trebuie să o avem. Sunt din ce în ce mai multe probleme de la apariția pe drumuri a trotinetelor electrice, manevrate nu întotdeauna de oameni care cunosc Codul Rutier, care nu au experiență în trafic, nu cunosc regulile de acordare a priorității și nu sesizează pericolele la care se expun. Fie ajung în fața mașinilor, iar șoferii nu mai au timp să le evite, fie chiar cei de pe trotinetă lovesc pietoni nevinovați.
Se încearcă tot felul de reglementări legale, care să limiteze posibilitatea ca oricine să poată merge pe stradă cu o trotinetă electrică. Și cum va fi destul de greu de controlat fenomenul, una dintre măsurile la îndemână ar fi limitarea vitezei acestora, de la 25 la 15 km/h.
La Comisia Juridică a Camerei Deputaților a fost depus un amendament care reglementează circulația trotinetelor electrice pe drumurile publice, în a cărui motivare se precizează:
”Trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice să aibă viteza limitată la maxim 15 km/h. În prezent limita este de 25 km/h.
A venit momentul să spunem STOP agresivității. A venit momentul să protejăm vârstnicii, copiii și în general oamenii care circulă pe trotuar și care trebuie să se ferească de cei care nu respectă nicio regulă în utilizarea trotinetelor electrice.
Reducerea vitezei setate este o primă soluție.”
Dezbaterea asupra amendamentului va fi reluată săptămânile următoare. Voi reveni asupra subiectului.