Deși Codul Rutier prevede că punctul de amendă are o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie, valoarea acestuia a fost înghețată la nivelul anului 2017, atunci când salariul minim era de 1.450 de lei brut.
Și pentru 2022 acest lucru este valabil, deși de la 1 ianuarie salariul minim va crește de la 2.300 de lei, cât este în prezent, la 2.550 de lei.
Astfel, valoarea punctului de amendă pentru sancțiunile rutiere va fi și în 2022 de 145 de lei.
În lipsa unor modificări legislative, valoarea de 145 de lei a punctului de amendă va fi valabilă până la data de 31 decembrie 2022
În România există patru clase de amendă pentru persoanele fizice, iar, pentru persoanele juridice, pe lângă acestea patru, se mai adaugă o a cincea.
Clasele de sancţiuni sunt:
- clasa I: 2/3 puncte-amendă;
- clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă;
- clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă;
- clasa a IV-a: 9- 20 de puncte-amendă;
- clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă (valabilă doar pentru persoane juridice).
Astfel, amenda maximă pentru persoane fizice (20 de puncte de penalizare) este de 2.900 de lei, în timp ce pentru persoanele juridice, amenda maximă (100 de puncte de penalizare) este de 14.500 de lei.
Cum poți încasa o amendă fără să știi că ”o meriți”
Din când în când, poliția rutieră efectuează controale de rutină. Pe lângă acte, organele abilitate pot verifica și accesoriile obligatorii. Acestea sunt trusa de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante și un stingător de incendiu.
Dacă acestea trei lipsesc sau sunt incomplete sau nu sunt conforme legii, șoferului i se aplică o sancțiune care se încadrează în clasa a II-a de sancțiuni, adică șoferul primește 4/5 puncte de amendă. Aceasta înseamnă o valoare de 590 sau 725 de lei.
Conform Ordinului nr. 987/2007:
- Ambalajul trusei sanitare auto trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
- a) să asigure o etanşeitate corespunzătoare pentru protejarea conţinutului faţă de praf, umezeală, carburanţi şi uleiuri, printr-un sistem de închidere ferm;
- b) să fie dimensionată corespunzător, în vederea depozitării şi asigurării integrităţii componentelor din conţinutul trusei sanitare auto.
- Eticheta trusei sanitare auto trebuie să conţină denumirea produsului, denumirea şi adresa producătorului şi denumirea şi adresa persoanei responsabile de introducerea produsului pe piaţă, după caz.
- La expirarea termenului de valabilitate al componentelor trusei sanitare auto, acestea pot fi înlocuite de utilizator cu produse cu aceleaşi caracteristici, introduse pe piaţă cu respectarea cerinţelor prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 911/2005.